top of page

Soezige egeltjes

Het is herfst in de Wereld van Vos. En als buiten de wind door de gevallen blaadjes roert dan steken we de handen uit de mouwen en vullen het huis met de geur van deze heerlijke soezige egeltjes! Super makkelijk. Lekker gezellig! En een ideale lekkere verrassing voor je feestje!

Wat heb je nodig?

 • soesjes - zelfgemaakte (zie recept onderaan) of kant-en-klaar uit de winkel (of diepvries)

 • smeltchocolade

 • hagelslag

 • mikado-chocoladestokjes

Hoe ga te werk?

Maak de soesjes zoals hieronder beschreven of neem je kant-en-klare soesjes. Smelt de chocolade (au bain marie of heel zacht en kort in de microgolfoven). Zorg ervoor dat de soesjes goed koud zijn, zodat de chocolade meteen stolt na het aanbrengen. Bekijk de vorm van het soesje en bepaal welke kant mooi egaal is en het best de vorm van het egelsnuitje benadert. Breng op de rest van het soesje de gesmolten chocolade aan. Maak de typische hartjesvorm van het snuitje van het egeltje en doe geen chocolade op het snuitje. Strooi als de chocolade nog niet gestold is, de hagelslag erop. Plaats de soesjes in de koelkast zodat ze koud worden en de chocolade afkoelt.

Snijd het chocolade-uiteinde van de mikado-stokjes af: dit worden de neusjes. Snij 2 kleinere stukjes van de stokjes af voor de oogjes. Neem de soesjes uit de koelkast en prik met een stokje de 3 gaatjes voor de ogen en het neusje. Steek hier daarna de mikado-stokjes in. Klaar! Smakelijk!

Recept soesjes: (+/- 12 à 15 stuks)

 • 120 gr bloem

 • 100 ml water

 • 100 ml melk

 • 100 gr griessuiker

 • 3 eieren

 • zout

 • 75gr boter

Verwarm de oven voor op 220° C. Breng voor de soesjes het water met de melk en het zout aan de kook in een pan met dikke bodem. Doe er de suiker en de boter (in vlokjes) bij en laat smelten. Haal de pan van het vuur. Doe er in één keer alle bloem bij en roer stevig met een houten lepel, tot het deeg loskomt van de pan. Roer er een voor een 3 eieren door en meng goed. Doe het beslag in een spuitzak en spuit toefjes op een bakplaat met bakpapier. Laat er genoeg ruimte tussen, want het deeg zal flink rijzen. Zet 20 minuten in het midden van de oven, tot de soesjes licht gekleurd en helemaal droog zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Recept vanillecrèmevulling:

 • 1/2l melk

 • vanillestokje

 • 6 eierdooiers

 • 100gr poedersuiker

 • 40gr maïszetmeel

 • 50gr boter

Breng voor de vulling 1/2 l melk aan de kook met een opengesneden vanillestokje. Klop in een aparte kom 6 eidooiers met 100gr poedersuiker witschuimig. Spatel er 40 gr maïszetmeel door. Klop er de kokende melk door en doe alles weer in de pan. Laat op zacht vuur indikken (maar niet koken!). Haal van het vuur en klop er 50gr boter (in vlokjes) door. Laat afkoelen.

Vul de soesjes met behulp van een spuitzak met de crème.

bottom of page