top of page

Bakker Barry’s Bokkennootjes

In het bos van Vos is het ook herfst. Tijd om mooie bladeren en nootjes te verzamelen!

En daarna te genieten van een warme chocolademelk met lekkere koekjes:

Bakker Barry’s Bokkennootjes.

 

Het Recept:

Het deeg:

3 Eiwitten (100 g)

115 g suiker

1 snuifje zout

90 g amandelpoeder

85 g poedersuiker

20 g bloem

wat geschaafde amandelen

De vulling (crème au beurre):

2 dl melk

125 g suiker

1 vanillestokje

O,5 dl room

2 eidooiers

20 g vanillebloem (pudding)

250 g ongezouten boter op kamertemperatuur

De chocolade notendopjes:

150 g gesmolten chocolade

eventueel wat hagelslag, geschaafde kokos

Maak het deeg:

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten op in de keukenrobot en voeg geleidelijk de suiker en een snuifje zout toe. Spatel het amandelpoeder en de gezeefde bloemsuiker en bloem onder het eiwitmengsel. Doe het beslag in een spuitzak. Leg bakpapier op de bakplaat. Spuit er ronde en ovalen koekjes op, ongeveer 2 cm diameter en werk ze af met geschaafde amandelen.

Bak de koekjes 12-15 minuten af in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en schuif het bakpapier van de bakplaat zodat de koekjes niet verder bakken. Leg een nieuw bakpapier op de plaat en spuit de rest van het deeg (ik had deeg voor bijna 3 volle bakplaten). De koekjes komen gemakkelijk los als ze koud zijn.

Ze mogen nog een beetje smeuïg zijn. Probeer mooie paren te zoeken.

Maak de crème au beurre:

Breng de melk, suiker en vanillestokje (snij het open en schraap er al zoveel mogelijk merg uit) aan de kook. Klop de room, eidooiers en vanillebloem op. Verwijder het vanillestokje en giet wat kokende melk op de koude eierdooiermassa. Roer goed door en voeg dit terug bij de kokende melk. Blijf kloppen tot je een dikke banketbakkersroom hebt. Giet onmiddellijk in een koude kom en dek af met plastikfolie. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.

Draai de boter luchtig in de keukenrobot. Voeg geleidelijk de koude banketbakkersroom toe. Schep het beslag in een spuitzak en spuit laagjes tussen de koekjes.

Maak de chocolade notendopjes:

Smelt de chocolade (au bain-marie) en dop de koekjes langs een kant in de chocolade om mooie notendopjes te maken. Schud de overtollige chocolade voorzichtig af. Je kan de dopjes extra versieren door er nog wat hagelslag of geschaafde kokos op te strooien.

PS. Wil je echt krokante dopjes, dan moet je de chocolade tempereren.

Dit doe je door je chocolade te smelten en daarna snel af te koelen tot 30 °. Daarna warm je de gekoelde chocolade terug op tot een temperatuur van 32°C.

bottom of page